Wandellijnen van de binnenstad naar het buitengebied

Route Gagelpolder (verbindingslus)

Klik op een Bezienswaardigheden indicator (ster) in de kaart voor informatie over bezienswaardigheden.
Terug naar overzichtskaart

Fort de Gagel

Fort de Gagel

Dit fort, dat dateert uit 1821, bestond in eerste instantie alleen uit aarden wallen met opstelplaatsen voor het geschut. In 1851 werd het versterkt met een 'verdedigbaar wachthuis' van 16 x 16 meter en muren van 1,5 meter dik. In 1880 werd het fort uitgebreid met een bomvrije kazerne. Tegenwoordig heeft het fort, dat nog in goede staat verkeert, de monumentenstatus gekregen. De eigenaar, gemeente Utrecht, verhuurt delen van het fort die nu worden gebruikt als muziekoefenruimte en atelier.

Gagelbos en Noorderpark

Gagelbos en Noorderpark

In het kader van de Landinrichting Noorderpark is halverwege de jaren '90 van de vorige eeuw ten noorden van Utrecht het Gagelbos aangelegd. Tien jaar later zijn de bossen en weiden voorzien van recreatieve verbindingen voor fietsers, wandelaars en ruiters. Het Noorderpark is totaal 5900 ha groot en bestaat grotendeels uit open veenlandschap en een jong bos (met de toepasselijke naam 'Babybos'). Het Gagelbos is eigendom van Staatsbosbeheer, dat het bos, de omliggende natuurgebieden en de wandelpaden beheert

Fort Ruigenhoek

Fort Ruigenhoek

In de omgeving van Fort Ruigenhoek loopt de route vlak langs een aantal betonnen 'Pyramides' van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze zijn gebouwd in de periode 1939/1940 en dienden als schuilplaats voor de soldaten die de terreinen tussen de forten moesten verdedigen. Er zijn daartoe in deze tijd ook loopgraven aangelegd. Ten zuiden van Fort Ruigenhoek is er één geconstrueerd.

Kaart van de route Naar de Gagelpolder

De verbindingslus ‘Gagelpolder’ maakt het mogelijk om de Utrecht te Voet wandellijn ‘Noorderpark-Rading’ en de wandellijn ‘Groenekan & verder’ samen te voegen.
Vanaf knooppunt Fort de Gagel wandelt u door de Gagelpolder naar knooppunt Groenekan. De tocht voert door het Noorderpark, dat bestaat uit een open veenlandschap en veel jonge bosaanplant. Via Fort Ruigenhoek wandelt u naar Groenekan.

Lengte - 6 km
Start - Knooppunt Fort de Gagel
Eind - Knooppunt Groenekan
Markering - Grijze pijl met zwarte rand

Downloads

- Printbare kaart (300 KB, PDF)
- Routebeschrijving (40 KB, PDF)
- Beschrijving bezienswaardigheden (17 KB, PDF)
- Meld onvolkomenheden