Wandellijnen van de binnenstad naar het buitengebied

Route Noorderpark-Rading

Klik op een Bezienswaardigheden indicator (ster) in de kaart voor informatie over bezienswaardigheden.
Terug naar overzichtskaart

Het Zandpad

Het Zandpad

Al sinds de 14e eeuw was het Zandpad de belangrijkste uitvalsweg naar het noorden, onder meer naar Amsterdam. Toen in 1816 de Amsterdamse Straatweg gereed kwam, verloor het Zandpad langzamerhand zijn functie. Tussen de Rode Brug en de Marnixbrug liggen langs het Zandpad een groot aantal woonboten met gezellige rode lichtjes, waar het oudste beroep ter wereld wordt uitgeoefend: vandaar dat er zoveel langzaam rijdende auto's met mannen erin heen-en-weer rijden.

Klopdijk

Klopdijk

De Klopdijk ligt langs een heel oude wetering, die dateert uit de 12e of 13e eeuw. Hij maakt deel uit van een serie ontginningen die hier plaatsvonden vanaf de oeverwal van de Vecht. Toen in de jaren 1959-1966 de wijk Overvecht werd aangelegd, werd het hele gebied opgespoten met een twee meter dikke laag zand uit de Maarseveense Plassen. De Klopdijk bleef behouden, maar werd in later jaren wel geheel ingebouwd.

Fort de Gagel

Fort de Gagel

Dit fort, dat dateert uit 1821, bestond in eerste instantie alleen uit aarden wallen met opstelplaatsen voor het geschut. In 1851 werd het versterkt met een 'verdedigbaar wachthuis' van 16 x 16 meter en muren van 1,5 meter dik. In 1880 werd het fort uitgebreid met een bomvrije kazerne. Tegenwoordig heeft het fort, dat nog in goede staat verkeert, de monumentenstatus gekregen. De eigenaar, gemeente Utrecht, verhuurt delen van het fort die nu worden gebruikt als muziekoefenruimte en atelier.

Gagelbos en Noorderpark

Gagelbos en Noorderpark

In het kader van de Landinrichting Noorderpark is halverwege de jaren '90 van de vorige eeuw ten noorden van Utrecht het Gagelbos aangelegd. Tien jaar later zijn de bossen en weiden voorzien van recreatieve verbindingen voor fietsers, wandelaars en ruiters. Het Noorderpark is totaal 5900 ha groot en bestaat grotendeels uit open veenlandschap en een jong bos (met de toepasselijke naam 'Babybos'). Het Gagelbos is eigendom van Staatsbosbeheer, dat het bos, de omliggende natuurgebieden en de wandelpaden beheert.

De Kraai, molen te Westbroek

De Kraai, molen te Westbroek

Deze molen (1839) die eerst in Amsterdam (Sloterdijk) heeft gestaan, is in 1880 verplaatst naar Westbroek. De molen maalde graan en wekte elektriciteit op. In 1970 kwam de molen door defecten tot stilstand. In 1978 vond een restauratie plaats, maar voortzetting van de elektriciteitsopwekking bleek niet langer aantrekkelijk. Sinds 2000 wordt er met De Kraai weer regelmatig gedraaid door molenaar Ekelschot (Van Eck Veevoeders Harmelen). Op zaterdag en op afspraak is de molen geopend voor publiek.

Bert Bospad

Bert Bospad

Bert Bos (1946-1996) wilde in zijn functie van boswachter zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur. Zijn aanstekelijk enthousiasme deed Staatsbosbeheer besluiten om het 5 km lange pad dat door zijn gebied loopt, naar hem te vernoemen. Het Bert Bospad voert dwars door de Westbroekse Zodden dat bestaat uit veenland, rietvelden, moerasbos en petgaten: lange en brede sloten waaruit vroeger turf gebaggerd werd.

Rading

Rading

Langs de Graaf Floris V weg werd vroeger de grens getrokken tussen de provincies Holland en Utrecht (rading betekent grens). Sinds de tijd van Floris V (1254-1296) bestond er een eeuwenlang conflict over die grens. Pas in 1719 werd er overeenstemming bereikt over de provinciegrens, die nadien nooit meer is veranderd. Langs de weg staan enkele 19e-eeuwse grenspalen, met aan de ene zijde een Utrechts en aan de andere zijde een Hollands wapen.

Kaart van de route Noorderpark-Rading

De wandellijn ‘Noorderpark-Rading’ verbindt de binnenstad van Utrecht met Hollandse Rading. Vanaf de Zandbrug loopt u in noordelijke richting de stad uit langs de Vecht. Bij Fort de Gagel loopt u het nieuwe Noorderpark in. Of u kiest ervoor om bij knooppunt Fort de Gagel de Utrecht te voet-verbindingslus te volgen naar Groenekan. De tocht gaat verder door een open veenlandschap en jong bos naar Westbroek. Voorbij Westbroek volgt u het Bert Bospad dwars door de Westbroekse Zodden, dat bestaat uit veenland, rietvelden, moerasbos en petgaten. De route eindigt na 17 km bij station Hollandse Rading. U kunt de tocht ook in omgekeerde richting lopen.

Lengte - 17 km
Start - Zandbrug, Utrecht
Eind - Station Hollandse Rading
Markering - Oranje
Inkorten - Begin de route bij Fort de Gagel (11 km)
  - Eindigen in Westbroek (10 km) of van Westbroek naar Hollandse Rading lopen(7 km)
Let op  - Zowel de Gagelpolder (een paar 100 m ten N van Fort de Gagel) als het Bert Bospad (Westbroek – Graaf Floris V weg) is verboden gebied voor honden, dus aangelijnd ook niet toegestaan!

Downloads

- Printbare kaart (300 KB, PDF)
- Routebeschrijving (40KB, PDF)
- Beschrijving bezienswaardigheden (17 KB, PDF)
- Meld onvolkomenheden