Wandellijnen van de binnenstad naar het buitengebied

Route Oudegein & IJsselstein

Klik op een Bezienswaardigheden indicator (ster) in de kaart voor informatie over bezienswaardigheden.
Terug naar overzichtskaart

Binnenstad IJsselstein

Binnenstad IJsselstein

Het historische centrum van IJsselstein is goed bewaard gebleven. Het huidige stratenplan en de vestinggracht dateren nog van omstreeks 1550. Behalve het bruisende centrum telt IJsselstein diverse bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. U kunt onder andere een kijkje nemen bij korenmolen De Windotter, de Grote Nicolaaskerk, de St. Nicolaasbasiliek, het Stadsmuseum en de stadswaag.

Kasteeltoren IJsselstein

Kasteeltoren IJsselstein

Deze toren is het restant van het ooit roemruchte kasteel IJsselstein, dat eeuwenlang als strategische buffer fungeerde tussen de Utrechtse bisschop en de Hollandse graven. Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 13e eeuw. De huidige toren is 15e-16e eeuws en bevatte toentertijd een grote wenteltrap met alleen bovenin een bewoonbare ruimte. Deze ruimte deed in de 18e eeuw dienst als gevangenis. In de zomermaanden is de toren 's weekends geopend.

Radio- en TV-zendtoren

Radio- en TV-zendtoren

Deze televisietoren, officieel Gerbrandytoren geheten, vormt met haar lengte van maar liefst 375 meter een baken in de omgeving van IJsselstein. De Nederlandse Omroep Zender Maatschappij (Nozema) liet de toren in 1958 bouwen. Op de toren zijn zenders en ontvangers bevestigd, waarmee onder meer tv-signalen uit Hilversum worden ontvangen en doorgezonden naar andere masten. Ook sommige uitzendingen voor de radio op FM-frequenties gaan via deze toren.

Kaasboerderij 't Klaphek

Kaasboerderij 't Klaphek

In deze streekeigen boerderij uit circa 1906 worden kaasproducten op ambachtelijke wijze vervaardigd. De boerderij heeft een eigen winkeltje en ook kunt u hier onder het genot van een verse beker karnemelk en een stukje kaas hier even bijkomen van de wandeling.

Milieu-educatiecentrum

Milieu-educatiecentrum

In het milieueducatiecentrum vindt u alles over natuur en milieu. Rondom het centrum is een uitgebreide natuurtuin aangelegd waar u doorheen kunt wandelen. Op woensdag- en zondagmiddag zijn er in het centrum bovendien tentoonstellingen te zien rond allerhande thema's.

Kinderboerderij

Kinderboerderij

Kinderboerderij IJsselstee is gevestigd in en rondom een oude boerderij. Behalve de dieren kunt u hier ook het Historisch Museum Warsenhoeck bezoeken. Hier heeft de Historische Kring Nieuwegein exposities ingericht over onder meer de geschiedenis van Jutphaas, Vreeswijk en het middeleeuwse stadje Geyn. De kinderboerderij is dagelijks open. Openingstijden museum: 1 apr-30 sep wo, za en zo 14-17 uur; 1 okt-31 mrt za-zo 14-16 uur.

Gemeentehuis Jutphaas

Gemeentehuis Jutphaas

Halverwege de Herenstraat passeert u het voormalige gemeentehuis van Jutphaas uit 1910. Eeuwenlang is Jutphaas een zelfstandig dorp geweest, waarvan de eerste vermeldingen terugvoeren naar de vroege middeleeuwen. Sinds 1971 maakt het onderdeel uit van de groeikern Nieuwegein. Desalniettemin laten de bewoners van Jutphaas zich nog weleens gekscherend 'Molenkruiers' noemen. Tijdens een grote brand in 1680 probeerden Jutphasers ternauwernood een molenkop te redden uit de vuurzee. De molenkop viel echter van de wagen.

St. Nicolaaskerk

St. Nicolaaskerk

Deze neogotische dorpskerk uit 1875 is gebouwd naar een ontwerp van architect Alfred Tepe. In de kerk zijn diverse schilderingen en altaarstukken te bezichtigen, waaronder het middeleeuwse schilderij 'De Noodhelpers' uit de school van Michael Wohlgemut (1434-1519). In de vloer van de kerkhal is een labyrint afgebeeld. De afbeelding staat symbool voor het menselijk leven met al zijn beproevingen en veranderingen en de overwinning van de dood door Christus.

Kaart van de route Oudegein & IJsselstein

Oudegein & IJsselstein is een wandellijn die Nieuwegein en landgoed Oudegein verbindt met IJsselstein. Vanaf de sneltramhalte Zuilenstein in Nieuwegein of bushalte Blauwe Brug verlaat u Nieuwegein om langs het Merwedekanaal naar het oude Jutphaas te lopen. Al sinds de Middeleeuwen is Jutphaas een zelfstandig dorp geweest, totdat het in 1971 werd ingelijfd bij Nieuwegein. Via de Kromme IJssel en het IJsselbos bereikt u het historische centrum van IJsselstein, dat nog goed bewaard is gebleven. In de binnenstad kunt u met de sneltram terugreizen naar Utrecht. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen.

Lengte - 12 km
Start - Sneltramhalte Zuilenstein, Nieuwegein
Eind - Sneltramhalte Binnenstad, IJsselstein
Markering - Blauw

Downloads

- Printbare kaart (300 KB, PDF)
- Routebeschrijving (128 KB, PDF)
- Beschrijving bezienswaardigheden (17 KB, PDF)
- Meld onvolkomenheden