Wandellijnen van de binnenstad naar het buitengebied

Route Uithof-Beerschoten

Klik op een Bezienswaardigheden indicator (ster) in de kaart voor informatie over bezienswaardigheden.
Terug naar overzichtskaart

Spaceboxen op de Uithof

Spaceboxen op de Uithof

Met het plaatsen van 234 Spaceboxen op De Uithof in het jaar 2004 kon het aantal broodnodige studentenwoningen flink worden uitgebreid. Een spacebox is een zelfstandige woonruimte met eigen badkamer en keukenblok. De stapelbare kleurige woningen van kunststof kunnen eenvoudig worden verplaatst, zodat ze bij uitstek geschikt zijn voor tijdelijke huisvesting. Dit complex, La Capanna, blijft staan tot 2009. Daarna wordt de grond voor andere doelen gebruikt, terwijl de spaceboxen elders kunnen worden geplaatst.

Universiteitsterrein De Uithof

Universiteitsterrein De Uithof

Met ruim 26.000 studenten en 8000 medewerkers is de Universiteit Utrecht een van de grootste universiteiten van Nederland. Dat staat in schril contrast met de oprichting in 1636, toen zeven hoogleraren les gaven aan enkele tientallen (mannelijke) studenten. Tegenwoordig is de universiteit uitgegroeid tot een toonaangevende instelling op het gebied van onderzoek en onderwijs.

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus

In 1963 werd op het Universiteitscomplex De uithof een botanische tuin aangelegd, oorspronkelijk ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek. De tuin ligt rondom Fort Hoofddijk, dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de remises van het fort werd een rotstuin aangelegd, later volgde een systeemtuin, een kassencomplex, thematuin en tuinwinkel. Tegenwoordig is de tuin publieksvriendelijker aangelegd; van maart tot december is de Hortus Botanicus opengesteld voor bezoekers (Budapestlaan 17, prijs € 5,-).

KNMI

KNMI

Iedereen kent het KNMI van de weerberichten. Maar dat het KNMI tevens het nationale instituut is voor weer, klimaat en seismologie, is minder bekend. Sinds de oprichting in 1854 zetelde het KNMI onder leiding van Prof. Buys Ballot in de sterrenwacht Sonnenburgh te Utrecht. In 1897 verhuisde het instituut naar De Bilt, waar het KNMI tot op de dag van vandaag nog steeds vanuit de centrale weerkamer de weersverwachtingen en waarschuwingen verzorgt voor de luchtvaart, scheepvaart en het algemene publiek.

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten werd in 1835 door de familie Steengracht van Oostcapelle ingericht in de Engelse landschapsstijl naar ontwerp van landschapsarchitect Zocher jr. Huize Beerschoten werd uitgebreid met zijvleugels en vier personeelswoningen. In 1965 is Huize Beerschoten verkocht aan de Grontmij. Typerend voor het landgoed zijn de statige lanen waarlangs veel oude (eiken)hakhoutbosjes staan.

Paviljoen Beerschoten

Paviljoen Beerschoten

Tot 1860 was Beerschoten een boerderij van het Vrouwenklooster in De Bilt; daarna werd het door verschillende families bewoond. In 1965 werd het verkocht aan Het Utrechts Landschap, die het voormalige koetshuis inrichtte als informatiecentrum. In het centrum is een tentoonstelling over de natuurgebieden Beerschoten, Houdringe en de Pan en over Het Utrechts Landschap. U kunt er koffie, thee of chocolademelk drinken. Geopend dinsdag t/m zaterdag van 13.30-16.30 uur; op zondag van 11.00 – 16.30 uur. In juli/augustus alleen zondag geopend.

Grondwatermeter

Grondwatermeter

Aan de grondwatermeter kunt u zien dat de waterstand hier relatief laag is. Sinds 1962 onttrekt het nabij gelegen Pompstation Beerschoten namelijk grondwater aan dit gebied. In de jaren ’70 van de vorige eeuw nam de sterfte van het aantal beukenbomen om die reden aanzienlijk toe. Beheerder Het Utrechts Landschap onderzoekt samen met Waterleidingbedrijf Hydron hoe de verdroging kan worden tegengegaan. Zo is in het jaar 2000 de bodem van de stroompjes afgedekt met een ondoordringbare kleilaag, waardoor het water niet meer wegzakt.

Panbos

Panbos

Dit betrekkelijk jonge bos (19e eeuw) dankt zijn naam aan de nabijgelegen boerderij ‘De Pan’, die in 1966 is gesloopt. De naam ‘De Pan’ wordt toegeschreven aan een komvormige uitholling van de bodem, een pan, waarin het water bleef staan vanwege een ondoorlaatbare laag in de ondergrond. De pan werd vroeger gebruikt om schapen te laten drinken. In het bos staan veel grove dennen, die in het noordelijke voedselarmere gebied worden afgewisseld door zandverstuivingen.

Kaart van de route uithof-beerschoten

Uithof-Beerschoten’ is een wandellijn die het oosten van Utrecht via Universiteitsterrein De Uithof verbindt met Bilthoven. Hoewel de wandellijn begint bij knooppunt Hoge Bos, zal het voor de meeste wandelaars handiger zijn om te starten bij het Ledig Erf, zodat u eerst een stukje gelijk op loopt met de routes ‘Waterlinie-Houtense vlakte’ en Waterlinie-Lunetten’.
U wandelt via De Uithof - met diverse architectonisch interessante gebouwen - de stad uit. De tocht gaat verder door De Bilt naar Landgoed Beerschoten, waar u een bezoek kunt brengen aan het informatiecentrum. Door het Panbos voert de route naar station Bilthoven, waar u de tocht kunt verlengen door via de wandellijn ‘Naar de Heuvelrug’ of ‘Groenekan & verder’ weer terug kunt lopen naar Utrecht. Of u reist terug per trein. U kunt de route ook in omgekeerde richting lopen.

Lengte - 12 km
Start - Knooppunt Hoge Bos
    (of Ledig Erf/Tolsteegbrug, Utrecht, dan 16,5 km)
Eind - Station Bilthoven
Markering - Roze
Variant - Neem de bus vanaf station Utrecht Centraal naar De Uithof en start hier (10 km).

Downloads

- Printbare kaart (300 KB, PDF)
- Routebeschrijving (40 KB, PDF)
- Beschrijving bezienswaardigheden (17 KB, PDF)
- Meld onvolkomenheden